Carti, Home

Starpiti raul de la radacina, impuscati copiii – Kenzaburo Oe

Bună, dragilor!

Vara aceasta am citit mai multe cărți decât mă așteptam, astfel că luna aceasta voi scrie recenzii cărților care m-au impresionat.

Stârpiți răul de la rădăcină, împușcati copiii scrisă de Kenzaburo Oe, este prima mea carte scrisă de acest autor și o consider mult mai bună decât cărțile lui Haruki Murakami sau Banana Yoshimoto. Cartea aceasta nu este un roman sau o nuvelă de dragoste așa cum te-ai aștepta dacă ai citit autori contemporani japonezi precum cei enumerați anterior.

Doar citind titlul acestei opere vei înțelege că subiectul atins în această carte este unul nebunesc, revoltător, fiind vorba despre uciderea unor copii. Cartea are pasaje destul de violente și scene intrigante, fapt ce m-a făcut să o citesc într-o zi și o noapte pentru a afla deznodământul.

Starpiti raul de la radacina, impuscati copiii de Kenzaburo Oe

Stârpiți răul de la rădăcină, împușcati copiii descrie drumul parcurs de către 15 băieți reformatori evacuați în timpul războiului într-un sat montan îndepărtat. În acest loc, tăranii îi disprețuiesc dar totodată le este frică de acești copii. În sat izbucnește ciuma, iar sătenii pleacă lasându-i în urmă pe cei 15 refugiați, blocându-le accesul spre râu unde ar fi putut fugi și scăpa de molimă. În continuare, în carte este descrisă încercarea copiilor de a-și construi viața în acel sat părăsit, fără prea multe resurse și hrană, însă fiind acaparați  de sentimente de respect, iubire și valori tribale. (SPOILER) Sătenii nu dispar complet din peisaj, întorcându-se cu o furie sângeroasă și aproape nedreaptă față de băieții reformatori.

Este o carte cu un mesaj puternic, mizeria și groaza pătrunzând în fiecare cuvânt al fiecărei pagini. Nu este o carte ușor de citit, dat fiind subiectul acestei nuvele, însă merită a fi citită datorită complexității și clarității viziunii dar și a adevărului brutal. Nu îți va lăsa la sfârșit un zâmbet pe buze, dar este o carte în care este expus incredibulul instinct de supraviețuire.

Dacă ați citit Împăratul Muștelor de William Golding și v-a plăcut, atunci această carte vă va impresiona și mai mult fiind mai întunecată și mai furioasă.

Sunt curioasă, acest gen de lectură este pe placul vostru?

 

7 gânduri despre „Starpiti raul de la radacina, impuscati copiii – Kenzaburo Oe”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.