Carti, Home

Istoria parfumului- Mandy Aftel

Bună, dragilor!

Vara aceasta mi-am achiziționat cartea Istoria Parfumului scrisă de Mandy Aftel din colecția Baroque Books&Arts. Pentru pasionatele de parfumuri, probabil numele Mandy Aftel vă este cunoscut, aceasta fiind parfumier, având propria ei linie de parfumuri începând din anul 2000. A fost listată de către Forbes Magazine în top 7 cei mai buni parfumieri ai lumii iar parfumurile sale au fost purtate de nume celebre precum Madonna, Kate Hudson, Liv Tyler.

Mandy Aftel a făcut o treabă excelentă explicând istoria parfumului și relația ei cu alchimia într-o manieră senzuală, fiind o adevărată plăcere să lecturezi această carte. Dacă faci cercetări în domeniul metafizicii, religiei, farmacologiei, botanicii în ceea ce privește simțul olfactiv, cartea aceasta îți va răspunde la multe întrebări. Arta și știința parfumeriei sunt fascinante.

istoria parfumului mandy aftel baroque books arts

Cartea este împărțită în 6 capitole. În primul capitol ne este prezentat cum să ne dezvoltăm mirosul, o introducere în categoriile de parfumuri și diferențele între ele. În următoarele 5 capitole, ne sunt prezentate 5 miresme de referință, fiecare reprezentând o poveste cheie în istoria parfumului, strâns legată de aventurile, intrigile și momentele în care a fost descoperită. Totodată, fiecare dintre ele reprezintă o clasă de materiale din care derivă ingrediente esențiale în arta parfumeriei.

Cele 5 ingrediente sunt:

🌼Scorțișoara- un condiment care atestă apetitul pentru aventură, căutarea exoticului și a fastuosului. Scorțișoara, astăzi un ingredient comun în aproape orice bucătărie, era de departe cea mai prestigioasă dintre mirodeniile estice. Un împărat roman avea coroane făcute din scorțișoară iar Pliniu cel Bătrân considera că 350 grame de scorțișoară aveau aceeași valoare cu 5 kilograme de argint.

🌼Menta- o plantă care vorbește farmecul propriilor origini- apetititul pentru lucrurile familiare, autentice. Menta este întruchiparea unei plante profund americane, fiind considerată autohtonă aproape oriunde, un simbol universal de bun venit. Nativii americani foloseau menta în mâncare, băuturi, cosmetice precum și în tratamentul bolilor de inimă, indienii Menominee foloseau ceaiul de mentă ca tratament pentru pneumonie iar în insula Troboriand menta proaspătă apărea în farmece de dragoste.

🌼Tămâia- una dintre cele mai aromatice rășini folosite în mod tradițional prin ardere pentru răspândirea parfumului, reprezintă înclinația noastră spre spiritualitate. Primul parfum a fost tămâia, întrebunințările sale inițiale fiind strâns legate de riturile religioase. Un templu din Babilon a ars două tone și jumătate de tămâie într-un an, dar dovezile arată că tămâia era arsă pentru a acoperi mirosurile degajate de incinerarea și sacrificarea oamenilor și animalelor, străvechile forme de ofrandă.

🌼Ambra cenușie- este o esență de origine animală, provenită de la cașalot. La intensitate maximă, acest ingredient poate fi neatrăgător pentru majoritatea oamenilor, dar în urma diluării ne dezvăluie o frumusețe și delicatețe incredibilă.

🌼Iasomia- esență florală care simbolizează apetitul nostru pentru frumusețe, pentru esteticul care îmbrățișează atât caracterul efemer al existenței noastre cât și ceea ce rezistă în timp. Iasomia este bogată și caldă, grea, cu iz de fructe, foarte florală și un miros ușor fetid.

În plus, în fiecare capitol ne sunt prezentate rețete de parfumuri pe care le putem prepara și noi acasă dacă avem ingredientele necesare și puțină iscusință.

Vi se par interesante genul acesta de cărți? ❤

final

7 gânduri despre „Istoria parfumului- Mandy Aftel”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.