Beauty, Home, Ingrijirea parului, Ingrijirea pielii

Efectele produselor de îngrijire asupra mediului

Bună, dragilor!

Știți cât de multă grijă am când vine vorba despre produsele de îngrijire personală, să fie cât mai prielnice atât pentru mine cât și mediului înconjurător. De aceea, astăzi mi-am propus să dicutăm despre impactul produselor cosmetice asupra mediului înconjurător, în special asupra mediului acvatic.

toxic

De ce am ales acest subiect?

Mi-a venit ideea aceasta când căutam informații despre o temă asemănătoare pentru lucrarea mea de dizertație și mi-am dat seama că eu personal nu am citit nici un articol în limba română despre impactul produselor de îngrijire asupra mediului acvatic. Dar acest lucru este ușor de înțeles, deoarece sunt foarte puține studii pe această temă, deși produsele de îngrijire personală sunt folosite în cantități mult mai mari decât medicamentele de exemplu, despre care apar frecvent studii.

Am încercat pe cât posibil să caut definiția fiecărui termen științific pentru a fi ușor de înțeles, așa că spor la citit 🙂

produse cosmetice asupra mediului acvatic

Produsele de spălare, cum ar fi șampoanele, balsamurile, săpunurile, uleiurile pentru corp și produsele de protecție solară, sunt transportate într-o stație de tratare a apelor reziduale și apoi intră în râuri. Parametrii legați de ecotoxicitatea fiecărei materii prime conținute în aceste categorii de produse ar trebui analizate pentru a evalua impactul lor asupra mediului. Prin urmare, alegerea unor materii prime mai sustenabile (fără a distruge mediul înconjurător) pentru mediu este esențială dar și pentru noi oamenii. Astfel, industria cosmetică trebuie să dezvolte produse mai sustenabile, cu un impact redus asupra mediului.

De ce anume trebuie să ne ferim?

Am căutat informații în articole recent apărute despre substanțe pe care le găsim frecvent în șampoanele  și balsamurile de păr din supermarket, astfel am descoperit:

🍀 Triclosan este utilizat pe scară largă ca agent antimicrobian în produsele de îngrijire personală, cum ar fi săpunurile, șampoanele, gelurile de duș. Concentrațiile sale au fost găsite în râuri, iar din cauza hidrofobiei sale (nu este solubil în apă), persistența sa a fost raportată ca fiind ridicată.  Triclosan are un impact asupra mediului, deoarece este foarte toxic pentru mediul acvatic și intră în mediul înconjurător prin sistemul de canalizare efluent. Nu vă voi vorbi despre concentrațiile admise de această substanță deoarece sunt greu de reținut și de obicei nici nu apar concentrațiile pe lista ingredientelor produselor, ci doar vă atenționez că deși în alte țări precum Brazilia, triclosan-ul este interzis pentru a fi folosit, în Europa încă se folosește în șampoane și geluri de duș. Destul de rău pentru mediul acvatic din păcate.

🍀 Despre parabeni probabil toți am auzit. Știm că există studii cum că ar provoca cancer și alte perturbări endocrine. Există însă și rezultate (conform studiului lui Brausch și Rand din 2010) care indică efecte asupra organismelor acvatice care sunt continuu expuse la parabeni; cu toate acestea, datele preliminare privind concentrațiile de mediu sugerează doar un risc minim pentru organismele acvatice deoarece se biodegradează destul de ușor în apă, timpul lor de înjumătățire fiind de până la 35 de ore (timpul de înjumătățire fiind timpul necesar scăderii la jumătate a concentrației unei substanțe active).

🍀 Octamethylcyclotetrasiloxane (D4), decamethylcyclopentasiloxane (D5) și dodecamethylcyclohexasiloxane (D6) sunt siliconi prezenți în 16% din produsele de îngrijire. Utilizarea de D5 și D6 a crescut de 10 ori în ultimii 25 de ani, de la 22,500 tone la 225,000 tone pe an. Conform datelor găsite de mine într-un articol („Parameters for assessing the aquatic environmental impact of cosmetic products” Diana Montes-Grajales) și conform regulilor SEAC (Comitetului de Analiză Socio-Economic), s-a concluzionat faptul că D4 și D5 vor fi restricționați complet în următorii 2 ani din cauza rezistenței lor în apă și concentrației mari de aceste substanțe care se găsesc în intestinele peștilor. Indicat ar fi totuși să încercăm să căutăm de acum produse ce nu conțin aceste substanțe pentru a proteja mediul.

🍀 De asemenea studiile epidemiologice au arătat consecințele expunerii la ftalați, o clasă de substanțe chimice care apar în produsele de îngrijire personală ca solvent și fixativ în arome, cum ar fi dietilftalatul. Prezența lor în mediul înconjurător a atras atenția din cauza impactului lor negativ asupra funcționării ecosistemelor și asupra sănătății oamenilor, deoarece sunt, prin natura lor, hepatotoxice (produc leziuni la nivelul ficatului), teratogene (cauzează malformația embrionului) și carcinogene (pot provoca cancer).

Din păcate, în momentul de față, există o lipsă de informații cu privire la comportamentele persistente, bioacumulative și toxice a multor substanțe prezente în produsele de îngrijire iar siguranța acestor substanțe trebuie evaluată cu atenție, înainte de a fi introduse pe piață, pentru a minimiza impactul asupra mediului.

gamarde produse bio organice parere

Ce putem face noi?

Datorită cererilor consumatorilor, un număr tot mai mare de companii încearcă să ofere linii organice certificate. Depinde doar de noi să facem verificări pe ambalajele produselor și să nu mai cheltuim bani pe produsele cosmetice și de îngrijire a pielii care conțin substanțe chimice distrugătoare pentru sistemul acvatic. Dacă sunteți și voi în căutare de produse de înaltă calitate ce folosesc doar resurse naturale și sunt sigure atât pentru noi cât și pentru mediul înconjurător, vă recomand produsele Gamarde.   Fiecare produs Gamarde depășește cu mult condițiile cerute de Cosmebio, prin folosirea de ingrediente 100% de origine naturală. Păstrarea formulei Gamarde fără conservanți se datorează studiilor efectuate de către biologi și experți farmaciști, secretului îmbinării ingredientelor active și ambalajului special creat. Gamarde este dorește să ne transmită importanța folosirii produselor sigure pentru piele și mediu, în care s-a investit grijă, atenție și mulți ani de cercetare. Despre produsele Gamarde voi scrie mai multe în curând, dar vă pot spune doar că m-am îndrăgostit de aceste produse și că nu lipsesc din rutina mea zilnică de îngrijire a tenului.

Cu toții dorim să arătăm cât mai bine, dar haideți să facem acest lucru fără a afecta mediul! Cum intenționați să vă schimbați rutina cosmetică și de îngrijire a pielii în urma citirii acestui articol? ❤

 

15 gânduri despre „Efectele produselor de îngrijire asupra mediului”

  1. Imi plac tare mult produsele celor de la Gamarde. De fiecare data cand achizitionez ceva, fie ca este un produs cosmetic sau alimentar, imi place sa ma documentez in legatura cu ingredientele pe care le contine. ::

    Apreciază

  2. Foarte bine ai punctat implicatiile cosmeticelor asupra mediului. Noi le numic cosmetice, dar multe sunt doar substante chimice, din pacate, novive si pentru noi, si pentru mediu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.